Waarschuwing PV dump !

Dergelijk problemen zoals op deze foto’s, van Chinese of andere rommel producten, doen zich reeds voor  na het 1e jaar. Na de installatie van uw nieuw functionerende zonnestroom investering is hier in de eerste  maanden totaal niets van te zien, tot u uw rendement controleert op een zonnige dag na een lange sombere winter en wakker wordt met deze kater voor de ogen : corrosie – vocht en lucht indringing – slechte laminering – defecte, verbrande (hot spots), gekraakte en/of verontreinigde cellen, wegterende soldeerbanen, enz….

 DUURZAAMHEID – AFWERKING – RENDEMENT  - MATERIAALKEUZE

… heeft een prijs, en begint bij de materialenkennis van Uw installateur.


... meer foto's

(bron: Goldmann Sachs, Global clean Energy monthly 06.12.2011)

Naar aanleiding van de overproductie aan zonnepanelen op een oververzadigde internationale markt, zijn heel wat chinese fabrikanten in een zéér slechte financiële situatie geraakt. Het gaat hierbij om 6 van de grootse PV-paneel fabrikanten (om problemen te voorkomen kunnen wij de merknamen niet vernoemen).
De meeste van deze bedrijven zouden onder Europese wetgeving al failliet verklaard zijn.
Omdat deze fabrikanten hun producten, die vaak van middelmatige kwaliteit zijn, niet meer kwijtraken op onze markten, worden deze momenteel met verlies verkocht.
Hoewel dit ervoor zorgt dat er momenteel (maart 2012) bij alle fabrikanten een enorme prijsdaling is, dient hier toch gewaarschuwd te worden tegen misbruik :

De Chinese panelen worden onder de productieprijs verkocht aan Belgische importeurs of installateurs, zonder enige enkele technische of mechanische garantie ! D.w.z. dat er op dit moment op de Europese markten panelen aan een aantrekkelijke prijs worden verkocht, al dan niet door firma’s met minder goede bedoelingen. Hoewel er door de installateurs nog garanties gegeven worden op deze panelen, is er in de praktijk geen enkele geldige garantie meer op de systemen (vaak ook inclusief omvormer). Ook de technische support is onbestaand geworden. De panelen worden verkocht zonder aandacht voor opeenvolging van serienummers, waardoor er dus geen directe link meer is tussen de panelen onderling. Dit heeft als gevolg dat de panelen, ondanks een gelijkwaardig uiterlijk, verschillende technische eigenschappen kunnen bezitten (andere spanning, rendement, … )

Samen met de reeds belabberde kwaliteit van heel wat aziatische zonnepanelen, zal dit in de toekomst zorgen voor heel wat problemen voor de consument. De eerste installaties (die in de afgelopen jaren pas werden geplaatst) worden nu rees afgebroken en vervangen door kwaliaitief betere merken, zoals o.a. Mitsubisihi, die reeds decenia lang op de PV markt aanwezig zijn en hun kwaliteit reeds bewezen hebben.

U bent gewaarschuwd ..