Waarom nog PV's installeren?

“Indien u deze artikels leest spreekt het antwoord voor zich.”

Wie zal de factuur betalen van deze korte termijn visie en grote stroom invoer vanuit het buitenland ?
U en ik ?

energie jpg h380 jpg 568

ronnen : De standaard, Het Laatste Nieuws, VRT, ….


Omdat een aantal energiecentrales in ons land momenteel zijn stilgelegd en we bijgevolg veel energie uit het buitenland moeten invoeren,
kan bij een stevige winterprik de prijs flink stijgen.


U betaalde dit jaar al gemiddeld 12 procent meer voor energie

De energie-inflatie is in het eerste kwartaal fors toegenomen in vergelijking met een jaar geleden. De consument betaalde het afgelopen kwartaal gemiddeld 12,2 procent meer voor energiedragers dan begin 2011, zo blijkt uit het kwartaalverslag van het Prijzenobservatorium. In de buurlanden loopt het niet zo een vaart. De consumptieprijzen voor energiedragers stegen er gemiddeld met 7,3 procent.


België zal structureel afhankelijk zijn van invoer om alle weken van de winterperiode de vraag naar elektriciteit te dekken, met uitzondering van de twee weken van de kerstvakantie. De periode van eind januari is het meest spannend. Als er dan een strenge wintertoestand is, kunnen België en Frankrijk elkaar niet bijstaan. In een toestand die nog extremer is dan die verwacht om de tien jaar, zoals in februari 2012, wordt het risico op energietekort in België en de omliggende regio "niet verwaarloosbaar".

Dat blijkt uit de wintervooruitzichten van ENTSO-E, de organisatie van Europese hoogspanningsnetbeheerders. Het risico op stroomonderbrekingen is er enkel bij extreme wintertoestanden.

Reden voor de structurele afhankelijkheid van import is de onbeschikbaarheid van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2, die ten vroegste in februari weer op volle kracht zullen draaien.

Er is volgens ENTSO-E een matig risico op stroomonderbrekingen in Europa in het geval van een uitzonderlijke koudegolf (zoals statistisch om de tien jaar voorkomt) over het hele contintent, samen met windstil en donker weer. De periode van eind januari is het meest spannend. Als er dan een strenge wintertoestand is, kunnen België en Frankrijk elkaar niet bijstaan. In een toestand die nog extremer is dan die verwacht om de tien jaar, zoals in februari 2012, wordt het risico op energietekort in België en de omliggende regio "niet verwaarloosbaar".

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia laat overigens weten dat vanaf 3 december een indicator van het evenwicht tussen vraag en aanbod in België op zijn website zal staan. Die zal verschijnen onder de vorm van een verkeerslicht dat op groen, oranje of rood kan staan afhankelijk van de situatie voor vandaag en voor morgen. Ook zal de indicator een vooruitzicht geven voor de komende vijf dagen.

Minder openbare verlichting
Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de vwz ABLLO (Actiecomité ter Beveiliging van het Leefmilieu op de Linker-ScheldeOever en het Waasland) stellen voor om de komende winter de openbare verlichting nooit op volle kracht te laten branden en ook tijdens de avonduren te verminderen. Dat lagere stroomverbruik moet een mogelijke black-out helpen voorkomen.


België voerde in oktober bijna een record aan elektriciteit in, zo blijkt uit cijfers van Synergrid, de federatie van netbeheerders. Het invoersaldo bedroeg 2.118 GWh, bijna het absolute maandrecord van 2.131 GWh dat dateert van maart 2008.

Als echter gekeken wordt naar het netto invoersaldo (verschil tussen invoer en uitvoer), was oktober 2012 wél een absolute recordmaand, met 1.878 GWh. Zowat 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik in oktober in België werd ingevoerd.

Dat ons land almaar meer elektriciteit moet invoeren, is geen verrassing. Een aantal kerncentrales, zoals Doel 3 en Tihange 2, liggen al maanden stil als gevolg van haarscheurtjes. "De gecentraliseerde productie (dus los van zonnepanelen voor eigen verbruik, nvdr) ligt op een historisch laag niveau", merkt Synergrid op.

Verontrustend is wel dat de bijna recordinvoer er komt op een moment dat het elektriciteitsverbruik in ons land relatief laag ligt. In elk geval lager dan het niveau van oktober 2009. Zo daalde het verbruik van de grote industriële klanten, die op het Elianet aangesloten zijn, tot minder dan 2 TWh. Voor klanten van de distributienetbeheerders lag het verbruik ongeveer op het niveau van oktober 2011, maar onder dat van 2009 en 2010.


België voert steeds meer stroom in uit het buitenland. Dat meldt de VRT. In september van die jaar was 12 procent afkomstig uit buitenlandse centrales, terwijl er in september van vorig jaar nog stroom werd uitgevoerd.

Dat komt volgens Guido Camps van federaal energieregalutor CREG omdat er momenteel twee kerncentrales, Doel 3 en Tihange, stilliggen. "Zoals we allemaal weten zijn er enkele centrales die stilligen", aldus Camps. "Het is nu goedkoper om aan te kopen dan zelf te produceren. Er wordt dus aangekocht in het buitenland en er is dus een stijging van de import."

Sinds maart is de vraag naar buitenlandse elektriciteit erg gestegen. Omdat er geen overschot meer is tussen in- en uitvoer, moet er meer stroom ingevoerd worden, ook tijdens de zomer.

Voorlopig valt de prijs mee, maar als Frankrijk zelf meer elektriciteit nodig heeft, kunnen de elektriciteitsprijzen wel eens de lucht in schieten. Voorlopig blijven die prijzen echter historisch laag (men spreekt hier van de productie prijzen op de markt, niet van de eindgebruiker prijs).